Ogłoszenia Zwierzęta
Aktualności:

Autor Wątek: Kimchi  (Przeczytany 4416 razy)

Admin

  • Administrator
  • Aktywny Gadacz
  • *******
  • Wiadomości: 147
    • Zobacz profil
Kimchi
« dnia: Marzec 06, 2012, 07:56:02 am »
Ostatnio na Kanale Da Vinci Learning była wzmianka o Kimchi, jest to kiszona kapusta pekińska z papryczką chili i czosnkiem, bardzo mnie to zaciekawiło z uwagi na to iż jest to potrawa koreańska, a ja lubię kuchnie azjatyckie.

W internecie znalazłem inne przepisy bardziej szczegółowe:

Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska), rzodkiew japońska,ogórki) czosnek, papryka chili, cebula, marynowane krewetki lub inne owoce morza, imbir, sól oraz cukier. Najpopularniejsze kimchi (baechu kimchi) składa się z kiszonej kapusty chińskiej, jest mocno posolone i zawiera chili, imbir oraz czosnek. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, często o zasięgu lokalnym oraz sezonowym, włączając w to np. kaktugi bazujące na rzodkwi, bez dodatku kapusty. Można także przyrządzać tę potrawę z innymi rodzajami kapusty, otrzymuje się wtedy danie bardziej "lekkie" i mniej pikantne.

Kim-chi z kapusty pekińskiej
1 główka kapusty pekińskiej
1 rzodkiew w cienkich plasterkach
0.5 główki czosnku wyciśniętego
5 cm korzenia imbiru drobno posiekany
1 pęczek cebuli dymki pociętej w 5 cm kawałki
0.5 szkl. suszonych krewetek (opcjonalnie)
Olej sezamowy do smaku
chili 1/2 Łyżka od herbaty

Solanka:
1/4 szkl. soli
Przeciąć kapustę wzdłuż na pół. Wyciąć korzeń. i pociąć w paski.Dodać sól wymieszać. Zanurzyć paski kapusty i rzodkwi wymieszać z solą Przykryć wszystko talerzem i docisnąć odważnikiem i odstawić. Po ok. 2-3 dniach wypłukać w wodzie i osączyć. .Przykryć wszystko talerzem i docisnąć odważnikiem. Za pięć dni kim-chi jest gotowa.Wtenczas Wymieszać wszystkie przyprawy chili w proszku z rzodkwią, czosnkiem, imbirem, dymką, szczypiorkiem, krewetkami.(jeżeli chcesz bardziej ostrą i kwaśną potrzymaj 9 dni ). przełożyć do słoików. Przechować w lodówce nawet do kilku miesięcy. Jest to tradycyjna potrawa koreańska, lekko kwaśna, bardzo ostra i bardzo smaczna. Pomimo, że kuchnia koreańska bardzo różni się od chińskiej, to jednak wydaje mi się, że kim-chi bardzo tu pasuje. Można ją podawać jako dodatek do każdego dania. Kim-chi to najpopularniejsza koreańska potrawa (istnieją też inne odmiany z ogórka, rzodkwi i innych warzyw), je sią je na obiad, kolację a nawet na śniadanie! Dla przeciętnego Polaka może być "nieco" za ostra, ale szybko można się przyzwyczaić, a warto bo jest super zdrowa. Jeżeli ktoś zasmakuje w kim-chi warto jest przygotowywać je w większych ilościach (np. z 2 lub 4 kapust), ponieważ gdy skończą się zapasy na następną musimy poczekać przynajmniej 5 dni.

Kim-Chi z rzodkwi
Czas przygotowania: 5 min
Czas marynowania: 5-7 dni
1 biała duża rzodkiew pocięta w cienkie Plasterki
0.5 główki czosnku wyciśniętego
5 cm korzenia imbiru drobno posiekany
1 pęczek cebuli dymki pociętej w 5 cm kawałki
0.5 szkl. suszonych krewetek (opcjonalnie)
Olej sezamowy do smaku 1 łyżka stołowa
chili 1/2v łyżka od herbaty
Solanka:
1/4 szkl. soli

Położyć kawałki rzodkwi do garnka dodać sól przykryć talerzem i przycisnąć. Po 5-7 dniach,ocedzić i opłukać kim-chi jest gotowa. Należy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Wszystkie Twoje marzenia mogą się stać prawdą, jeśli starczy Ci odwagi do ich zrealizowania.

Pan Rajek

  • to weteran
  • polecający usługi
  • *******

KupieKurę

  • Raczkujący bywalec
  • **
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Kimchi
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2014, 01:30:04 pm »
Temat trochę stary, ale w Korei mają hopla na punkcie e-sportu. Starcraft jest tam sportem narodowym. I wszyscy zawodnicy piją sok z kimchi i oczywiście jedzą ;]